torek, 21. maj 2013

Slovensko-madžarski ljubezenski izlivi ali ko Janoš obišče Boruta

 
Danes je bil prav poseben dan; že v jutranjih poročilih Radia Slovenija potem pa še ves dan v vseh medijih smo poslušali vesti o sicer malo skrajšanem obisku madžarskega predsednika Janosa Aderja v Sloveniji, kamor ga je seveda povabil slovenski predsednik Borut Pahor. Skrajšan obisk? Menda bi morala že včeraj - po prvotnem scenariju - predsednika sedeti skupaj na večerni predstavi madžarskega baleta v Cankarjevem domu, ampak gost je imel pomembnejše opravke: moral se je pokazati med rojaki na tradicionalnem velikem romanju v madžarski srčni bolečini - danes romunski Transilvaniji, kjer živi številčno zelo močna madžarska skupnost, tista, ki je po madžarski zakonodaji o podelitvi državljanstev zamejskim Madžarom (prva zmaga Orbanove vlade!) vložila največ prošenj. In kaj pomeni za diasporo madžarsko državljanstvo? Volilno pravico, morda še kakšen privilegij, na Madžarskem! ... O čemer državljani znotraj madžarskih meja nimajo najlepšega mnenja ... Kot še o marsičem ne, ampak ...
 Srčna bolečina madžarskih domoljubov
 
 Srčna bolečina slovenskih domoljubov
 
Predsednika se seveda nista pogovarjala o domoljubnih in romantičnih temah, ampak sta - kot njunima položajema pritiče - ugotavljala, da sta Slovenija in Madžarska od nekdaj prijateljski državi, da nimata odprtih vprašanj, da nimata ozemeljskih zahtev ena do druge, da odlično sodelujeta (A po novem političnem besednjaku odličnost pomeni, recimo, ukinitev železniške povezave med Ljubljano in Budimpešto??? Seveda!! Če ste odlični, sodobni in okoljsko ter zdravstveno uzaveščeni, pojdite peš!! Kot nekoč na romanje v Lurd ali Fatimo ...), lahko pa bi še izboljšali gospodarsko sodelovanje. Ja, tudi manjšino imata, Slovenija madžarsko in Madžarska slovensko ... In krasno skrbita zanju. No, v Porabju še nek košček neke ceste manjka, pa malce bo potrebno narediti še kaj na gospodarstvu, šolstvu, ampak - mi imamo odlične medsebojne odnose. To je najvažnejše!
 
Madžarski predsednik je glede poglobitve dvostranskega sodelovanja menil podobno in poudaril, da med državama ni sporov, so pa naloge, ki jih je potrebno rešiti. Poglobljeno sodelovanje Ader vidi predvsem na področju skupne infrastrukture (peti prometni koridor), in energetike. Podpira tudi čezmejno gospodarsko sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem.
Kot je dejal Pahor, sta oba predsednika še ugotovila, da sosednji državi povezujeta tudi narodni manjšini in da sta obe vladi in državi obvezani k polnemu razmahu istovetnosti in identitete obeh manjšin.
Slovenski predsednik je dejal, da lahko po pogovorih z Aderjem reče, da je »spoznal novega prijatelja, prijatelja, na katerega se bo lahko v času svojega mandata, tako kot on name, lahko zanesel takrat, ko bova poskušala po najinih najboljših močeh in v okviru najinih pristojnosti storiti vse za to, da se sicer zgledno medsosedsko sodelovanje še poglobi v smeri čvrstega in iskrenega prijateljstva«. (Dnevnik, 21.5.2013)
 
Dragi Porabski Slovenci, predsednika sta potrdila, da obstajate! Borutova zlata ribica (ima kakšno tudi Janoš???) pa vam bo gotovo izpolnila vsaj 3 želje, kot to pač delajo zlate ribice. Zato - čim prej poromajte k njej!! Aha, katere želje? Predlagam naslednje: 1. da bo novi Borutov prijatelj Janoš o svojih spoznanjih in dognanjih v Sloveniji kakšno rekel svojemu šefu Viktorju, 2. da bo cesta med Gornjim Senikom in Verico, četudi le virtualna, vsaj 5 let brez lukenj in 3. da ne boste pozabili slovenščine ... A ker so naši medsebojni odnosi čista nebeška poezija, uresničitev teh želja sploh ni bistvena ...


Ni komentarjev:

Objavite komentar