četrtek, 19. december 2013

Ne bi mladi v Porabju začeli drugače???

Listam časopis in naletim na članek o delavnici porabske mladine na temo peke in okraševanja medenjakov; pogledam fotografije, pa malo sem že prej dobila informacije, in sem komentirala: škoda, da porabska slovenska mladina vse to počne v madžarščini!!! Ne vem, kakšen je cilj neke druščine, ki je menda porabska slovenska mladina, njihova komunikacija, ko ni zraven prekmurskih kolegov, pa je madžarska... "Joj, ti se vedno spravljaš na mlade - saj niso sami krivi! Nimajo slovenskih govornih navad, niso jih pridobili v šoli, niti v družinah. Krivi so učitelji in starši," mi je bilo rečeno...
Madona, že spet krasna kamuflaža, zgodba o tem, kdo je komu česa kriv!!! In na krivdah nekoga drugega iz drugega sveta in tretjega, ne vemo, od kod, bodo mladi v Porabju postajali poklicni Slovenci?? Po vzoru staršev, sorodnikov, politikov??? A res nihče nima toliko poguma in pameti, da bi s prakso tuje krivde presekal in začel na novo??? Obstaja t. i. Sekcija porabske mladine. Kaj je cilj takih druščin? Vedno sem mislila - madona, sem naivna - da se mladi Slovenci želijo povezovati zato, da bodo našli nek način, da utrdijo svojo slovenščino, da svoje slovenstvo izpričujejo z rabo slovenskega jezika in navduševanjem zanj tudi tistih, slovenščine manj veščih. Ampak - spet sem se grdo zmotila!!! Prve damice te združbe govorijo slovensko samo s tistimi iz Slovenije, med seboj in v svoji sekciji pa nekako pozabljajo, zakaj in čemu se imenujejo Sekcija porabske mladine!!! Prav nagravžno je vse to sprenevedanje!!!
Ja, preseči krivde nekoga tretjega... To bi bil smisel takih sekcij. Nehati se "šlepati" na zgodbe o tem, kaj so krive šole, družine, zgodovina, revolucija, politika, funkcionarji in še kdo... Mladi ste v Porabju tukaj in zdaj! In - menda hočete ostati Slovenci... Ali imam napačno informacijo??? In če želite ohranjati svoj jezik, ki je edino sredstvo vaše identitete, ga morate govoriti, tudi v medsebojni komunikaciji, ne le s tistimi, ki ne znajo madžarsko!!! Ni druge poti in druge možnosti! Če govorite slovensko v Ljubljani - zakaj ne bi mogli tudi v Monoštru??? Aha, govorne navade. Vem, da jih v šolah niste pridobili, tudi slovenske organizacije niso ravno vzor. Toda, če ste sekcija slovenske mladine v Porabju, se tako predstavljate in promovirate - v čem ste drugačni od Madžarov, če ne govorite slovensko???
Ne samo druščina porabske mladine, tudi Zveza Slovencev in še kdo v Porabju bi morali uvesti kodeks komunikacije v slovenskem jeziku. Če želite ostati Slovenci, je edina pot ohranjanje jezika tako, da v njem komunicirate! Najprej v lastnih vrstah in strukturah. Zame bi bilo edino normalno in sprejemljivo, da je jezik komunikacije recimo med zaposlenimi v slovenski organizaciji slovenščina! Zakaj? Iz več razlogov: ker je lojalnost normalna kategorija med normalnimi ljudmi, ker ste pod drobnogledom kritične javnosti in ker vas financira Slovenija!!! Torej? Če je mladim v neki sekciji cilj ohranjanje manjšinske identitete in jezika, se je potrebno odločiti, da se jezik govori. Smešno in prav groteskno je, ko človek od daleč opazuje osebe, ki imajo polna usta ohranjanja slovenske identitete, med sabo pa govorijo madžarsko. Zakaj torej ne bi mladi v Porabju začeli drugače??? Če ne boste, boste zgolj podmladek poklicnih Slovencev, kar verjetno ni vaš cilj. A bi bilo tako težko vsak pri sebi reči: Želim preseči napačne predstave mojih učiteljev, staršev, politikov... Želim iskreno in pošteno živeti svoje slovenstvo! Želim prekiniti z manjšinsko prakso dvojnih meril! Želim, da se slovenski jezik ohrani, zato ga bom govoril vedno in povsod, ne le s tistimi iz Slovenije, navduševal zanj vrstnike in dokazal, da je mogoče!!! Je kdo od mladih v Porabju tega zmožen???
Je kdo od mladih v Porabju pripravljen stopiti korak naprej in pokazati novo pot???

Ni komentarjev:

Objavite komentar