četrtek, 25. april 2013

Čas cvetenja magnolij

Ta prelepa magnolija se je razcvetela, letos prav bujno in razkošno, v Monoštru nasproti gimnazije, tiste gimnazije, ki naj bi jeseni, z novim šolskim letom, poskrbela, da bi skupinica bodočih petošolcev imela normalen pouk narodnostne slovenščine, ki bi ga izvajal učitelj iz Slovenije, razen tega pa bi imeli še pouk angleščine kot tujega jezika. Obljube so - bodo tudi uresničene? Po mojih informacijah so vsi starši, katerih otroci obiskujejo ure slovenščine, le-te tudi naprej vpisali k narodnostnemu pouku. Ne ve se še, kdaj bo odločitev šolskih oblasti, a upajmo, da kmalu.
Prav kmalu pa verjetno še ne bomo imeli odgovora, kako bo z morebitnim gostujočim učiteljem iz Slovenije in njegovo umestitvijo v porabske šole. Prelepe obljube madžarske strani se spreminjajo v mečkanje in ugotavljanje, da je nejasna veljavnost meddržavnega sporazuma o kulturnem, znanstvenem in prosvetnem sodelovanju! To je eden od famoznih sporazumov, katerega delovni program je bil nazadnje obnovljen pred skoraj desetletjem, končne določbe pa zapisane tako, da se jih lahko razume na več načinov. Res ne vem, kako se snovalci takih papirjev ne morejo dogovoriti za enoznačne formulacije stavkov! Menda v Budimpešti pravijo, da sporazum ne velja več - torej ni pravne podlage za umestitev gostujočega učitelja iz Slovenije. V Ljubljani se jim zdi drugače, namreč da sporazum še vedno velja, in ne vidijo nobenih ovir. Sicer pa je za naslednji sklic komisije, ki ga ni bilo, bila na vrsti Budimpešta, a tudi v Ljubljani se jim verjetno ni zdelo pomembno... S to papirologijo se ukvarja ministrstvo za zunanje zadeve - torej, gospe in gospodje, zmenite se!!! (A nimamo na Madžarskem, konkretno v vzhodni avstroogrski prestolnici, slovenskih diplomatskih predstavnikov??? Menda jih imamo...) Tu, na terenu, nas ne zanima prav nič drugega kot čim prej še kakšen slovenski učitelj, ki bo v madžarskem sistemu kot gostujoči učitelj za manjšinski pouk slovenskega jezika. Vse drugo je navaden blef in sprenevedanje! Ali - mogoče pa so ob velikodušni ponudbi iz Budimpešte ponudniki mislili, da Slovencev v Porabju to ne bo zanimalo??
Tako lepa pomlad, tako lepi in nežni cvetovi, ena sama milina in harmonija... Priložene fotografije sem naredila v Monoštru včeraj... Dan po zanimivem sestanku v Ljubljani, na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, kamor nas je, tri svetovalke za zamejsko šolstvo in predstavnika šolskega ministrstva, povabila na informativno spoznavni sestanek nova ministrica za to področje, Tina Komel. Na pogovoru se je pridružil še državni sekretar, naš stari znanec, velik poznavalec področja in prijatelj dr. Boris Jesih. Po predstavitvah in pogovorih o našem delu smo se zadovoljni razhajali, saj smo dobili vtis, da Urad končno vidi pomen in številne sinergije v večjem sodelovanju z nami vsemi, ki svoje delovne obveznosti opravljamo na terenu, in smo lahko, med drugim, tudi dragoceni viri informacij in podpore pri njihovem delu. To bomo z veseljem, če bodo želeli.
Današnje razmišljanje končujem s tem prelepim samotnim še nerazcvetenim cvetom, ki me simbolno asociira na zamejske/predmejske situacije. Ko imaš nek cilj, ko veš, da je to, kar počneš iskreno in čisto kot gorsko jezero - tudi če se večkrat počutiš kot samoten cvet magnolije v polmraku - lepota in plemenitost tvojih dejanj ostajata... In se dvigneta nad temo in - morda v daljavi zagledata še kakšen osamljen cvet. In sta dva... In še kakšnega... Pa so trije... A neskončno mnogo poguma, ljubezni in zaupanja je potrebno, da vztrajamo na Svoji poti...

****************************************************
Skoraj sem pozabila: Prav danes so moji blogi upihnili prvo svečko - praznujejo torej 1. rojstni dan!! Natančno pred letom dni je nastal v nekem samotnem večeru prvi zapis, doslej jih je čez 60, obiskali pa ste jih približno 5000-krat! Hvala vsem... In še droben namig - če mi imate kaj povedati, sporočiti, komentirati, če se z mano strinjate ali ne strinjate - sporočite mi!! To pogrešam in se že veselim!

Ni komentarjev:

Objavite komentar