petek, 23. november 2012

O prav simpatičnem današnjem obisku v Porabju


Fotografija seveda ni z današnjega, ampak spomladanskega obiska na števanovski šoli...

Predsednica NSi in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je danes obiskala Porabje, kjer so jo predstavniki slovenske narodnostne skupnosti podrobno seznanili z aktualnim položajem in odprtimi vprašanji delovanja narodnostnih institucij. Gostitelj, generalni konzul RS v Monoštru Dušan Snoj, se je ministrici zahvalil za pripravljenost, da prisluhne Porabcem in njihovim težavam.

Martin Ropoš, predsednik Državne slovenske samouprave, je najprej spregovoril o problemih, s katerimi se krovna organizacija srečuje po prevzemu narodnostnih šol v upravljanje. Dogovori z Budimpešto so sicer sklenjeni, pogodbe podpisane, le obljubljenih finančnih sredstev ni od nikoder. Pač stara zgodba, ki se ponavlja, ne glede na barvo vlade. Če pomislimo, da je gornjeseniška šola pred tremi leti dobila 29 mio. forintov dodatne podpore, potem pa vsako leto manj, do letošnjih 19 mio., je stanje zaskrbljujoče. Tudi glede Radia Monošter niso izpolnjene finančne obljube, DSS pa za svoje delovanje – kljub zakonski obvezi, po kateri je morala ustanoviti Urad in zaposliti dodatne ljudi – že 7 let iz Budimpešte dobiva enako vsoto za delovanje na letni ravni. Problemi so tudi s financiranjem monoštrskega slovenskega muzeja. Bile so obljube z madžarske strani, da bodo problemi rešeni, a danes je muzej zaprt, ker so mu izklopili ogrevalni plin in tudi dve zaposleni že nekaj časa nista videli plačila za svoje delo. 
 
 Nadaljeval je Jože Hirnök, predsednik Zveze Slovencev, in izpostavil problem nove madžarske volilne zakonodaje, ki je predstavnikom slovenske skupnosti dokončno zaprla vrata Parlamenta, kljub povsem drugačnim goljufivim obljubam aktualne vlade. Le-ta je pred nastopom mandata manjšinam obljubljala poslanske sedeže, danes pa je jasno, da so to bili le predvolilni triki. Prav tako še uradno ni rešeno sofinanciranje Slovenskega doma v prihodnje – kljub spet obljubam madžarske strani, da bo. In zgodba o cesti med Verico in Gornjim Senikom? Ker ni dorečena, bi morda lahko priredili svečan izkop tistega slavnega temeljnega kamna iz leta 2007 … Jaz bom na tej komemoraciji prav gotovo zraven!

Sama sem se najprej zahvalila ministrici za zagotovitev sredstev za financiranje dela učiteljice asistentke do konca koledarskega leta in izrazila bojazen, kako bo s tem, ko naj bi – po zagotovilih resornega ministra Žige Turka in državne sekretarke – strokovno delo učiteljic asistentk v Porabju - govorim o dveh, ker jih trenutno krvavo potrebujemo - prevzelo MIZKŠ.

Ministrica Ljudmila Novak je poudarila, da bodo aktualne porabske probleme vključili v izhodišča za pogovore med predsednikoma vlad, Janezom Janšo in Viktorjem Orbánom, ki bodo kmalu v Ljubljani. Zagotovila je pomoč in podporo Slovencem v Porabju tudi v bodoče. Ker bi Urad želel aktivno kaj prispevati k razvoju in ohranjanju jezika v šolah, se dogovarjajo za razpis zanimivega projekta, kamor bi se lahko vključili mladi diplomanti npr. slovenskega jezika in delovali – po dogovoru s šolami in odgovornimi – v porabskih šolah (kot izvajalci različnih dejavnosti za učence, sodelavci učiteljev, predvsem pa naravni govorci slovenskega jezika). Seveda pa bi pomoč najmanj dveh učiteljev asistentov iz Slovenije, ki bi jo sistemsko uredilo šolsko ministrstvo, bila še naprej aktualna, saj je za šole izrednega pomena.

Po pogovorih je na Generalnem konzulatu bila še manjša slovesnost – ministrica Novakova je v imenu Urada podelila priznanje sodelavcem manjšinske TV-oddaje Slovenski utrinki ob 20. obletnici ustvarjanja oddaje in jim čestitala za pogum in pokončno držo pri vztrajanju, kljub včasih težkim trenutkom. TV-oddaja o Slovencih na Madžarskem, Slovenski utrinki, ki jo pripravljata porabskoslovenska novinarja Ibolya Dončec Merkli in Dušan Mukič, je vidna tudi na slovenski televiziji - ogled toplo priporočam.

Na delovnem kosilu v Hotelu Lipa so se visoki gostji iz Slovenije pridružili še nekateri predstavniki porabske šolske, medijske in kulturne sfere in v prisrčnem vzdušju spregovorili o položaju dejavnosti, s katero se ukvarjajo.

Verjamemo, da bodo sporočila četrtkovih konstruktivnih pogovorov ministrice Novakove v Porabju dobra osnova za pogovore in reševanje/rešitve porabskih problemov na najvišji, meddržavni ravni. Seveda morata tako madžarska kot slovenska stran prispevati vsaka svoj delež, upam pa, da bo slovenska stran po toliko letih leporečja in zavijanja problemov v celofan končno uspela premostiti komplekse in bo spregovorila z madžarskimi sogovorniki pogumno, ostro, dostojanstveno in odkrito. Spoštovani tam v daljni Ljubljani, zgledujte se po Viktorju Orbanu, kako krčevito brani in zagovarja pravice zamejskih Madžarov!!! Konec koncev - Porabje je naš severni branik slovenstva in povejmo to odkrito in glasno, da se nas bo slišalo ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar