Hrana iz narave
je med ljubitelji kulinaričnih posebnosti vedno bolj priljubljena, pomlad pa
pravi čas za nabiranje divjih rastlin. Če smo v predhodnih prispevkih spoznavali
čemaž in regrat, bomo danes odkrivali številne lastnosti in skrivnosti tretje
vseprisotne spomladanske rastline – koprive. Če je doslej niste poznali po
kulinaričnih in zdravilnih učinkih, jo je vsak izmed nas gotovo kdaj občutil na
svoji koži, ko se je nehote dotaknil kakšnega lista. Ti dotiki pa, kljub pekoči
in srbeči rdečici, ki jo pustijo, niso škodljivi, ampak celo zdravilni, saj so
naši predniki verjeli, da valjanje v koprivah odganja revmo.
Kopriva (csalán) je rastlina trajnica z razvejanimi plazečimi podzemnimi poganjki in pokončnim štirioglatim steblom, na katerem so nanizani podolgovati jajčasti listi sivkasto zelene barve. Na spodnji strani so pokriti s krhkimi dlačicami, ki se ob dotiku zapičijo v kožo in spečejo. Izločajo strupeno snov, ki povzroči rdečico in mehurje. Če uporabimo pravilno tehniko prijema lista, nas ne bo opeklo: vršiček rastline z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo po spodnji strani od peclja proti vrhu. To naredimo nekajkrat in nato cel vršiček povaljamo med dlanmi. Tako pripravljeno lahko koprivo surovo pojemo v solati ali kar tako, ker prav nič ne peče. Ločimo dve vrsti kopriv, in sicer velike in male – oboje imajo enake lastnosti. Poznamo pa še rastlino, ki je koprivam podobna le po obliki listov, imenuje se mrtva kopriva. Ima bele ali rožnate cvetove in ni pekoča na dotik. Kopriva je zelo razširjena rastlina, nadležni plevel, ki raste vsepovsod, in to v velikih količinah. Zato jo lahko namesto uničevanja brezmejno nabiramo in uporabljamo v vrtnarstvu, zdravilstvu in v kuhinji za pripravo odličnih obrokov. Koprivo so uporabljali v prehrani že v starem Egiptu. Kultivirali so jo v povrtnino, od njih pa so jo v prehranske in zdravstvene namene prevzeli tudi Grki in Rimljani. Hipokrat in Horacij sta pisala o koristnosti uživanja kopriv, Plinij starejši pa je zapisal, da mlade koprive spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu. Tistega, ki jih uživa, celo leto varujejo pred boleznimi. Vse do 19.stoletja so iz koprivnih stebel izdelovali papir in trpežne tkanine s svilenim sijajem. Vlakna koprive so zelo močna in primerna tudi za izdelavo vrvi, nekoč so iz njih izdelovali ribiške mreže.
Zdravilnost
kopriv je torej znana že od davnine, so zastonj in rastejo za skoraj vsako
hišo. Zdravilni in uporabni so vsi deli rastline, listi, steblo, korenine in
semena. Najboljše koprive za nabiranje in uživanje so spomladi, ko začnejo
poganjati mlade rastlinice. Naši predniki so zelo cenili koprivni čaj iz
posušenih ali svežih kopriv. Priprava je preprosta. Zavremo liter vode, ga
odstavimo in potopimo vanjo šopek mladih kopriv ali dve žlici posušenih.
Pustimo pokrito 10 minut in odcedimo. Pijemo trikrat na dan, najmanj mesec dni.
Tak čaj velja za edinstvenega odganjalca pomladne utrujenosti in nerazpoloženja,
poleg tega pa pomaga pri vneti ustni votlini, angini, preveliki količini
sladkorja v krvi, visokem krvnem tlaku, aftah in hujšanju. Pravijo, da ni
rudnine, ki jo potrebuje naše telo, in je ne bi vsebovala tudi kopriva. Izstopa
predvsem po vsebnosti kalcija (vsebuje ga do petkrat toliko kot kravje mleko)
in magnezija, ki ga skoraj nobena divja, kaj šele gojena rastlina nima toliko
kot kopriva. V njej je približno enaka količina železa kot v špinači, ob tem pa
še vrsta drugih rudnin, vključno z mikroelementi. Vsebuje več beta karotena in
vitamina C kot večina gojene zelenjave in niti drugih vitaminov ter mineralov
ji ne manjka, ne gre pa zanemariti vloge klorofila. To je z beljakovinami ena
najbolj založenih vrst zelenjave, saj jih vsebuje do okoli sedem odstotkov. Tudi zunanja
uporaba ima številne namene in koristi. Koprive so odlične za nego las, v ta
namen jih pripravimo enako kot zgoraj opisan čaj – z njim nato po umivanju
izperemo lase. Takšna uporaba pomaga tudi proti prhljaju in redkih ter
oslabelih laseh. Koprivin poparek je odličen tonik za obraz. Z zunanjo uporabo
pripravka iz kopriv so si blizu tudi rastline v biodinamičnem vrtnarjenju, saj
tam kopriva velja za eno od najbolj uporabnih rastlin za gnojenje in
škropljenje za zaščito rastlin.
Na sliki je koprivov narastek. Smo v času,
ko se začne sezona nabiranja kopriv, saj so mladi poganjki najbolj sočni in
okusni. Zato predlagam še ščepec kulinaričnih biserčkov s koprivami, najprej pa
povejmo nekaj o pripravi le-teh. Nabrane koprive potopimo v hladno vodo, da iz
njih izperemo prah in morebitne žuželke. Medtem pristavimo lonec osoljene
vode, in ko ta zavre, koprive v njej blanširamo kakšno minuto ali dve, vročo
vodo odlijemo in jih spet potopimo v čim bolj hladno vodo. Tako bodo ohranile
živo zeleno barvo, obenem pa nas med pripravo ne bodo opekle. Vodo, v kateri
smo jih blanširali, pa prihranimo in uporabimo pri kuhanju. Zdaj pa trije
zanimivi recepti!
Koprivna "špinača". Blanširane
koprive zmešamo s paličnim mešalnikom. V ponvi raztopimo maslo, na njem na
hitro prepražimo sesekljan česen, nato pa dodamo koprive in dolijemo malo vode.
Posolimo, vmešamo nekaj žlic kisle smetane ter na hitro pokuhamo. Postrežemo z
jajci na oko in s pire krompirjem.
Koprivna juha. Sesekljamo
okoli pol kilograma blanširanih kopriv, nato na oljčnem olju
prepražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo še nasekljan strok
česna, in ko ta zadiši, primešamo koprive ter dušimo okoli deset
minut. Nato prilijemo zelenjavno jušno osnovo in kuhamo še deset minut.
Juho zmešamo s paličnim mešalnikom, da postane kremasta, dodatno jo lahko
začinimo s kislo smetano in postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami.
Koprivna omleta. Šopek
blanširanih kopriv drobno sesekljamo. V posodo ubijemo dve jajci, dodamo
dva decilitra mleka in deciliter radenske ter štiri žlice moke. Stepemo, da
dobimo gladko zmes. Vmešamo koprive, posolimo in popramo. V ponvi segrejemo
malo olja, nato vanjo vlijemo koprivno maso. Ko omleta na spodnji strani
porjavi, jo s pomočjo lopatice obrnemo in popečemo še na drugi strani. Dober
tek!
Ob koncu pa še zanimivost, ki sem jo prebrala pred
kratkim. Koprivi so že starodavna ljudstva pripisovala magične lastnosti in jo
uporabljala kot zaščito pred zlimi duhovi, ki so poosebljali bolezni, nesreče,
zlo, prekletstva in razne nevarnosti. Kot kadilo so jo uporabljali v obredih
čiščenja in zaščite, ali pa kot darilo duhovom in bogovom, da bi si pridobili
zaščito, moč in podporo. Ponekod še danes uporabljajo predpražnike, narejene iz
koprivnih vlaken, kar naj bi preprečevalo vstop tako zlim duhovom kot tudi ljudem
s slabimi nameni. Tudi koprive, položene pod običajni predpražnik, naj bi
tistim, ki vstopijo v dom z zlimi nameni, vzele vso moč.
(Članek sem predhodno objavila v eni od aprilskih številk tednika Porabje.)
Ni komentarjev:
Objavite komentar