ponedeljek, 3. april 2017

Also sprach Ákos Antal Doncsecz ...

Friedrich Nietzsche se gotovo obrača v grobu, ker za tak bizaren zapis kradem njegove besede. A verjamem, da bo razumel. Kot sem že napovedala na fb, bo tema mojega tokratnega pisanja vsestranska analiza sporočila, ki ga je na svoji fb-časovnici neki dan objavil največji porabski "veleum" vseh časov, Akos Antal Doncsecz. Še pred objavo se je zavaroval - blokiral me je na Facebooku, da ne bi slučajno videla zapisa. A ni pomislil, da najini skupni prijatelji ostajajo dalje skupni in da mi bo eden izmed njih gnilo, primitivno, bizarno pisarijo takoj preposlal, skupaj s komentarji. Pravzaprav bi se le nasmejala in rekla tisto svetopisemsko: Blagor ubogim na duhu, - če ne bi zapis vseboval notoričnih laži, žalitev in potvarjanja dejstev; zahrbten, podel, primitiven napad, ki seveda v Porabju nima učinka (razen na kakšen, njemu podoben primerek), saj Akosa in njegov negativizem vsi dobro poznajo in so se ga vsi odrekli. Gotovo pa ga še vsi ne poznajo drugod, in zato je potrebno reagirati. Packarijo je objavil dvojezično - v skrpucalu, ki mu pravi porabščina, in v madžarščini. Zapis in komentarje objavljam v celoti, brez lekture in cenzure:
 "Meni že je tou preveč dosta, ka piše ta Valerija Perger. Pa bi trbelo odkriti istino pred tistimi drügimi lidmi, šteri so dobri, liki dajo valati rejčan Valerije Perger, štera je strašno velka šovinistka. Ranč tak dela, kak indašnji Madžaroni: šče una tüj razdejliti Slovence pa piše nesmiselne norije. Nemre čisto pa trejzno glejdati na dühovnost pa delo Augusta Pavla, piše nesmiselnosti, tak pa blazni Pavlov spomin. Pravi, ka Pavel je Prekmurec, nej Porabec, nika nemajo Porabci s Prekmurcami. Konkretno Perger zatou ma nevolo, ka Pavel je piso tou rejč "vend" pa če gospa Pergerova čüje tou rejč "vend," te se napuni z bejsnin šovinistično-nacionalističnin čemeron. Pa drügi tüj tou delajo. Trbej GOR STOUPITI prouti tomi pa tak, ka pišemo objektivno znanstveno publikacijo! Delo Valerije Perger mora nahüjskati slovensko-madžarska nasprotja. Takše šoviniste trbej poklačiti!

J J: pod mus jo trbej doj staviti ka nede kakšova velkoga kvara ta dale delala
Akos Doncsecz: J J tej je nej mogouče samo tak doj staviti, ka ma dobre stike v glavnon varaši. dotejgamau san mislo, ka je kakovosten človek, ka je mogla pisati dobre kritike o porabskoj nevoli. dapa zdaj je začala iskati drüge neprijatele, znonkar so ji tak zapovedali z glavnoga varaša. zdaj že vidin kakša je: tüj takša, kak tisti, štere je prle grajala zavolo škripcov v Porabji
J J: san presenečena zato ka že dugo spremlan dogajanje v Porabji in mi je bila en čas v redi ženska pa se je rejsan vidlo ka ma volou neka napraviti zaj pa šten ka seje čista minijla tou je nej fajn in slabo za Porabje samo je istina ka če so jo glavni prejk dobili je škoda ka se je dala prejk zeti trbelo bi zaj enoga novoga najti ka bi ta dale pelo tou ka se naj Porabje ne pozabi pa naj bar tak ostane ka se tiče gezika pa sega ovoga sodelovanja če že na bokše nemre iti"
To je torej zapis, o katerem je govora; nanaša se seveda na moj predhodni blog, kjer sem zagovarjala in bom tudi v bodoče, da Porabci - če hočejo ostati Slovenci - naj za svoje vzornike postavljajo (in jim gradijo spomenike) ljudi, ki so z dušami, srci in svojimi dejanji dejansko bili in ostali Slovenci, ne pa take, ki so z odnosom do lastne pripadnosti imeli probleme v intimnem in javnem življenju. Sem rekla kaj slabega? Gotovo ne. A moj zahrbtni opravljivec pač ne more iz svoje kože. Njegova ugotovitev, da sem "strašno velka šovinistka", je prva taka cvetka. Prepričana sem, da tip ne razume pomena te besede - šovinist v tem kontekstu pomeni biti pretiran nacionalist, nekdo, ki svojo narodnost povišuje in povzdiguje nad druge; če bi bila res to, ne bi imela moža Madžara in uravnoteženo dvojezičnega sina ter pogosto doživljala, da me ljudje spoštujejo prav zaradi moje načelnosti, doslednosti in nepopustljivosti. Prvi minus za tebe, Akos... Sicer pa je zanimiva razlaga te šovinistke: pišem nesmiselne norije in hočem razdeliti Slovence. Zdaj pa mi res že gre na smeh in tebi, dragi bralec, tudi; če je to šovinizem, da razdelim Slovence na resnične in namišljene (zaradi koristi), bom z veseljem šovinistka. A, žal, to ni tako enostavno, kot iz svoje mišje luknje vidi Akos... Menda pišem nesmisle o Avgustu Pavlu in "blaznim njegov spomin"; tega sicer ne razumem v celoti, ker ne vem, v katerem jeziku je zapisana ta sintagma. In dalje pridemo do prve velike Akoseve laži: "nika nemajo Porabci s Prekmurcami." Tega pa res nisem nikjer zapisala! Naslednji stavek o tem, s čim "ima gospa Pergerova nevolo", pa me je res nasmejal do solz. Ne, Akos, nič se gospa ne "napuni z bejsnin šovinistično-nacionalističnin čemeron", ko sliši besedo "vend". Gospa namreč ve in še vedno doživlja, da Madžari (in tudi tisti, ki imate krizo identitete) za porabsko slovensko narečje uporabljajo izraz vendski/vendül. Vsak, ki ga je v madžarščini danes (ali v preteklosti) sram zapisati pridevnik slovenski, pač naj ostane na vendski ali nikogaršnji strani. In če se tebi to zdi prav, pač vemo, na kateri strani si (in tudi vsi tisti, ki jih zagovarjaš).
Za zaključek pisarije pa poziv, da se je temu (Čemu, pravzaprav???) treba upreti tako, da se piše objektivna znanstvena publikacija. (O kom in čem že???) O Avgustu Pavlu? Kolikor vem, je takih publikacij že nekaj, Akos, tebi pa do znanstvenika, žal, manjka en korak - diploma... Žalostno, a resnično, in imel si nešteto priložnosti. Slovensko-madžarskih sporov, bodi prepričan, gotovo ne morem povzročiti, saj niti en visok politik na tej ali oni strani nekdanje meje nima pojma in ga ne zanima, kdo je bil Avgust Pavel. Strah dušebrižnikov je popolnoma odveč... Nima smisla analizirati komentarjev zavedenih gospa, ki pravzaprav niso vedele, o čem Akos piše, samo to je bilo važno, da "šoviniste trbej poklačiti". Tragikomedija na porabski način... Aha, kdo je tu šovinist? Pravzaprav ni čisto jasno...
 Dragi Akos, mislim, da bi za Porabje naredil veliko več, če bi se priplazil iz svojih lukenj na svetlobo, v lep, pomladni dan, in začel živeti in čutiti po porabsko. Zakaj se je potrebno udinjati Madžarom in zagovarjati besedo "vend"? Zakaj ne moreš smelo stopiti v bran besedi "slovenski/szlovén? Nimaš lastnega prepričanja? Verjemi, bil bi v porabskih krogih cenjen in spoštovan, če bi pokazal vsaj malo pozitivnega zanimanja za skupno dobro, če bi gradil, ne pa rušil, če bi sprejel, da imajo pravico do lastnega življenja in razmišljanja prav vsi. Tudi jaz. Naredi nekaj, pokaži, kaj zmoreš! Ne bodi nekdo, ki zgolj rojeva temne misli iz bolestnega doživljanja zavisti; prav vsem hočeš vzeti, kar imajo, ne zato, da bi jim to odvzel zase, ampak zato, da drugi ne bi imeli, česar sam ne moreš doseči. Akos, Avgust Pavel ni tvoja rešilna bilka, on naj počiva v miru... Ti pa osmisli svoje življenje s čim pozitivnim in koristnim, zate in za skupnost!
To je resnično moj zadnji zapis na to temo...

4 komentarji:

  1. Iskreno povedano ne vem kaj vam je Akoš naredil?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno odgovorjeno - ne gre za to, da mi je kaj naredil; ste razumeli zapis?
      Akoša poznam od njegovih osnovnošolskih let in sem še vedno prepričana, da bi lahko veliko dobrega naredil za ohranjanje slovenstva v Porabju. Imel je nešteto priložnosti ...

      Izbriši
    2. Se oproščam ,verjetno sem se prenaglil.
      Kako to mislite, da je imel nešteto možnosti za ohranjanje slovenstva v porabju?

      Izbriši
    3. Akoš je doslej sodeloval večkrat na arhivskih taborih, kjer so ga zelo hvalili, neposredno v manjšinsko življenje pa se ni vključeval, čeprav so ga vabili, na primer: lahko bi delal v muzeju, urednica časopisa Porabje ga je vabila k sodelovanju, lahko bi končal študij v Sombotelu in delal kot učitelj - le-teh vedno primanjkuje; ne poznam nikogar, ki bi dobro obvladal slovenščino v Porabju in bil brezposeln. Ampak Akoš je raje sedel doma in pisal neumestne komentarje po slovenskih in madžarskih forumih. Seveda je imel veliko stvari prav, ampak če hočeš, da ti bodo verjeli, moraš trdno stati za svojimi načeli. Ko tega ni, in če se vmeša kriza identitete, pa je hudič. Vem, da Akoš menda študira v Mariboru - prav je tako - želim mu vse dobro. Lep pozdrav!

      Izbriši